Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Przepisy wielkanocne

Święta Wielkanocne, to święta o bardzo różnorodnej tradycji. Są one niezwykle bogate w różnego rodzaju obrzędy. Wielkanoc, to jedno z najstarszych świąt chrześcijańskich upamiętniających śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielkanoc jest świętem ruchomym.

Może wypadać pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. Dość długo spierano się, kiedy Wielkanoc ma być obchodzona. Dopiero podczas soboru nicejskiego w 325 roku ustalono, że obchodzona będzie w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca.

Pisanki i kraszanki

Symbolika tradycyjnych zwyczajów wielkanocnych związana jest z odradzającym się na wiosnę życiem. Największe znaczenie ma woda, palmy i jajka. U korzeni wszystkich kultur znajdują się symbole życia i śmierci. Baranek z ciasta, chleba czy masła to symbol Chrystusa. Dlaczego?. W Starym Testamencie krwią zabitego baranka były pomazane od zewnątrz drzwi domów Izraelitów. Pan Bóg ocalił ich dzięki temu od śmierci. Tak samo przez krew baranka - Jezusa, zostali ocaleni od śmierci. Jajko było zawsze symbolem filozoficznym rozważań nad początkiem świata i życia. Jajko uważa się za symbol życia i tajemniczej siły istnienia i odradzania życia. Zajączek kojarzony z płodnością, przyrodą, odrodzeniem i ruchliwością. Dopiero w XVII wieku połączony został ze świętami Wielkanocnymi i traktowany jest raczej jako rekwizyt aniżeli symbol. Palma jest pamiątką wyjazdu Chrystusa do Jerozolimy.

O serwisie Pomoc Kontakt