Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Wietnamska

Podstawowymi surocami potraw kuchni wietnamskiej sq: ryż, ryby, „owoce morza" (krewetki, kraby), drób, wieprzowina i warzywa: kabaczki, dynia, bakłażany, fasola, groch. Równie często przyrządza się kukurydzę, bataty, maniok i kotewki orzechów wodnych (rau muóng). Gotowany w niesolonej wodzie ryż stanowi podstawę wszystkich
trzech posiłków Wietnamczyków.

Na pierwsze śniadanie jest przyrządzany w formie kaszy (chao) i towarzyszy jajecznicy, albo duszonym podrobom z drobiu lub wieprzowiny. W dużych ośrodkach miejskich ludność powoli odchodzi od tradycyjnego śniadania i spożywa śniadanie francuskie: kawę z mlekiem i pieczywo. Posiłek południowy składa się znowu z ryżu ugotowanego bardziej na sypko, dania mięsnego lub ryb, przy czym zarówno mięso, jak i rybę dusi się w sosie rybnym. Do tych dań Wietnamczycy jedzą dużą ilość warzyw gotowanych w wodzie lub na pa-,rze albo duszonych w tłuszczu. Jako ostatnie danie podaje się zupę (nie zaprawianą I) przyrządzaną z krewetek, dyni, pędów bambusa i kotewek orzecha wodnego. Obiad, który Wietnamczycy jedzą w późnych godzinach popołudniowych, jest posiłkiem skromniejszym niż spożywany w południe i bardzo często ogranicza się do jednego dania, to jest zupy rybnej (z ryby słodkowodnej) gotowanej razem z ryżem (chao ca).

Stosownie do sezonu i możliwości budżetowych, menu wietnamskie wzbogacone jest owocami: melonem, mango, bananami, ananasem, orzechem kokosowym.

Główną przyprawą w kuchni wietnamskiej jest sos zwany „nuoc nam". Wyprodukowanie tego sosu trwa 3—6 mieś., a wytwarza się go z ryb. morskich, które zalewa się bardzo mocnym roztworem soli. Dla ludzi nie przyzwyczajonych zapach tego sosu może być nieprzyjemny, podobnie jak dla niektórych ludzi odpychający jest zapach dojrzałego sera limburskiego lub serków harceńskich. „Nuoc nam" jest bogaty w sfcfadhftci mineralne (fosfor) i witaminy. W czasie świąt pojawiają się na stołach wietnamskich potrawy przyrządzane ze specjalnego gatunku ryżu bogatego w skropię, który w stanie surowym nazywa się „gao nep", a po ugotowaniu „xoi". Z tego gatunku ryżu vwyrabia się różnego rodzaju ciasteczka i przystawki, jak np. rodzaj pasztecików nadziewanych wieprzowiną albo ugotowaną i osłodzoną miazgą grochową (nhum dau xanh), które gotuje się na parze, owinięte w liść banana 'lub orzecha ziemnego (la giong). Liście, których się nie je, nadają „pasztecikom" kolor zielonkawy. Podobnie jak Chińczycy i Japończycy, Wietnamczycy jedzą pałeczkami, a zamiast talerzy używają miseczek. Posługiwanie się pałeczkami jest dużą sztuką, którą Wietnamczycy opanowali do perfekcji. Dyplomata, poeta i eseista francuski Paul Claudel -znakomity znawca Dalekiego Wschodu - dał doskonały opis posługiwania się pałeczkami w swojej książce „Connaissance de l'Est".

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni wietnamskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni wietnamskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!

Tak naprawdę to co jedzą wegetarianie ? Przpisy. Tak naprawdę to co jedzą wegetarianie ? Przpisy. Najcenniejsze mango dla wegeterianina.