Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Brytyjska

Nie ma chyba bardziej kontrowersyjnej kuchni ina świecie niż angielska. Jej przeoiwnicy, których jest więcej niż zwolenników, wymieniają jednym tchem: sos miętowy podawany do mięsa pieczonego, przede wszystkim baraniny i puddingi — ich zdaniem - niestrawne, oiężkie, przyrządzane na wołowym tłuszczu. Sos miętowy rzeczywiście może szokować wielu ludzi; puddingów zaś zna kuchnia angielska wiele rodzajów i tylko — zdaniem zwolenników kuchni angielskiej — tzw. „plum-pudding", tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie jest naprawdę potrawą ciężko strawną i nadaje się tylko dla ludzi bardzo zdrowych. Ponadto kuchnia „Wyspiarzy" zna przecież inne sosy (wbrew złośliwym twierdzeniom Talleyranda, że Anglicy mają Wiele religii i tyllco jeden sos) ii zawiera w swoim jadłospisie różne potrawy mięsne, przeważnie gotowane, które przejęły inne kuchnie, a wśród nich nawet francuska. Zaliczyć do nich można słynny „roastbeef", Ictóry powinien być różowawy w środku, a nie — jak twierdzą niektórzy - półkrwawy, udziec barani gotowany, a także puree z rzepy łub selera, gotowanych razem z mięsem, czopsy baranie (mutton chops) z combra z rusztu na szpadce.

Wśród zup są również takie, których sława przekroczyła daleko granice Zjednoczonego Królestwa, jak mp. zupa ogonowa (oxtail) i żółwiowa (turtle soup) przyrządzana z morskich żółwi. Popularna jest również tzw. fałszywa zupa żółwiowa (mock-turtle soup), przyrządzana z główki cielęcej.

Charakterystczną potrawą dla angielskiej kuchni jest — obok pud-dingu - tzw. pie, czyli zapiekanka w ogniotrwałym naczyniu, pokryta warstwą kruchego lub francuskiego ciasta. „Pies" mogą być przyrządzane z kurczaka, szynki, kawałków różnych mięs z dodatkiem plasterków jaj na twardo. Tak samo przyrządza się zapiekanki słodkie z różnych owoców lub^jagód. Do zapiekanek słonych podaje się zwykle sos „Worcester". Warzywa gotuje się w osolonej wodzie i odcedza; podaje się do nich osobno świeże masło; dlatego ziemniaki gotowane w wodzie właściwiej jest określać — „gotowane po angielsku" niż „ziemniaki z wody".

Kuchnia angielska zna wiele przepisów przyrządzania jajek, znanych również naszej kuchni. Najpopularniejszym daniem śniadaniowym (braekfast) są jajka sadzone, na polskim bekonie (Eggs and bacon).

Trudno nie wspomnieć o sandwiczach, znanych chyba w całym świecie, których nazwa pochodzi od nazwiska ich wynalazcy lorda Sandwich. Narodowymi1 mapojami Anglików są piwo ii herbata. Z ipiw jasnych najpopularniejsze „smali beer" i „ale", z piw ciemnych: „stout" i „porter". Herbatę piją Anglicy bardzo mocną, ohętnie ze śmietanką, w filiżankach, kilka razy dziennie, obowiązkowo po godzinie 17. „Whisky and soda" jest zbyt znanym napojem, aby wymagał bliższej prezentacji.

Kuchnia angielska jest kuchnią zdrową, nietłustą, bez zawiesistych tuczących sosów i myślę, że jest znacznie lepsza niż dość powszechna o niej opinia.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni brytyjskiej:
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni brytyjskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!