Nie ma chyba bardziej kontrowersyjnej kuchni ina świecie niż angielska. Jej przeoiwnicy, których jest więcej niż zwolenników, wymieniają jednym tchem: sos miętowy podawany do mięsa pieczonego, przede wszystkim baraniny i puddingi — ich zdaniem - niestrawne, oiężkie, przyrządzane na wołowym tłuszczu. Sos miętowy rzeczywiście może szokować wielu ludzi; puddingów zaś zna kuchnia angielska wiele rodzajów i tylko — zdaniem zwolenników kuchni angielskiej — tzw. „plum-pudding", tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie jest naprawdę potrawą ciężko strawną i nadaje się tylko dla ludzi bardzo zdrowych. Ponadto kuchnia „Wyspiarzy" zna przecież inne sosy (wbrew złośliwym twierdzeniom Talleyranda, że Anglicy mają Wiele religii i tyllco jeden sos) ii zawiera w swoim jadłospisie różne potrawy mięsne, przeważnie gotowane, które przejęły inne kuchnie, a wśród nich nawet francuska. Zaliczyć do nich można słynny „roastbeef", Ictóry powinien być różowawy w środku, a nie — jak twierdzą niektórzy - półkrwawy, udziec barani gotowany, a także puree z rzepy łub selera, gotowanych razem z mięsem, czopsy baranie (mutton chops) z combra z rusztu na szpadce.
Wśród zup są również takie, których sława przekroczyła daleko granice Zjednoczonego Królestwa, jak mp. zupa ogonowa (oxtail) i żółwiowa (turtle soup) przyrządzana z morskich żółwi. Popularna jest również tzw. fałszywa zupa żółwiowa (mock-turtle soup), przyrządzana z główki cielęcej.
Charakterystczną potrawą dla angielskiej kuchni jest — obok pud-dingu - tzw. pie, czyli zapiekanka w ogniotrwałym naczyniu, pokryta warstwą kruchego lub francuskiego ciasta. „Pies" mogą być przyrządzane z kurczaka, szynki, kawałków różnych mięs z dodatkiem plasterków jaj na twardo. Tak samo przyrządza się zapiekanki słodkie z różnych owoców lub^jagód. Do zapiekanek słonych podaje się zwykle sos „Worcester". Warzywa gotuje się w osolonej wodzie i odcedza; podaje się do nich osobno świeże masło; dlatego ziemniaki gotowane w wodzie właściwiej jest określać — „gotowane po angielsku" niż „ziemniaki z wody".
Kuchnia angielska zna wiele przepisów przyrządzania jajek, znanych również naszej kuchni. Najpopularniejszym daniem śniadaniowym (braekfast) są jajka sadzone, na polskim bekonie (Eggs and bacon).
Trudno nie wspomnieć o sandwiczach, znanych chyba w całym świecie, których nazwa pochodzi od nazwiska ich wynalazcy lorda Sandwich. Narodowymi1 mapojami Anglików są piwo ii herbata. Z ipiw jasnych najpopularniejsze „smali beer" i „ale", z piw ciemnych: „stout" i „porter". Herbatę piją Anglicy bardzo mocną, ohętnie ze śmietanką, w filiżankach, kilka razy dziennie, obowiązkowo po godzinie 17. „Whisky and soda" jest zbyt znanym napojem, aby wymagał bliższej prezentacji.
Kuchnia angielska jest kuchnią zdrową, nietłustą, bez zawiesistych tuczących sosów i myślę, że jest znacznie lepsza niż dość powszechna o niej opinia.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
Wybierz przepis kulinarny z kuchni brytyjskiej:
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni brytyjskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny! |
|