Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Węgierska

Kuchnia węgierska zyskuje w Polsce coraz więcej zwolenników, dzięki licznym rzeszom turystów i wczasowiczów, którzy chętnie spędzają urlopy na gościnnej ziemi węgierskiej.

Współczesną kuchnię węgierską charakteryzuje użycie dużej ilości tłuszczu, cebuli, papryki i kwaśnej śmietany, którą Węgrzy przejęli z naszej kuchni.

Wielu tych, którzy nie wyobrażają sobie kuchni węgierskiej bez papryki może zdziwić fakt, że weszła ona do powszechnego użytku dopiero sto lat temu. W węgierskich książkach kucharskich wydanych na początku XIX w. można znaleźć tylko nieliczne o niej wzmianki, a osiemnastowieczne książki kucharskie zupełnie jej nie znają. Wprowadzili ją jednak dużo wcześniej na węgierską ziemię Turcy, którzy w czasie długiej okupacji tego kraju 'uprawiali ją na własne potrzeby. Tak więc dwiema drogami weszła papryka do kuchni.krajów europejskich — w tym samym zresztą czasie — z końcem XV i początkiem XVI w. do Hiszpanii przywiózł ją Kolumb z Ameryki (droga zachodnia) i Turcy (ze Wschodu). W kuchni węgierskiej dominuje wieprzowina (bardzo wysokiej jakości) smalec wieprzowy. Potrawy z mięsa są najczęściej duszone ze zrumienioną na smalcu cebulą i podprawiane zazwyczaj kwaśną śmietaną używaną również do zagęszczenia zup r polepszenia smaku duszonych warzyw. Trzeba z całym naciskiem podkreślić, że cebuli nie wolno rumienić jednocześnie z papryką, lecz należy najpierw zrumienić cebulę, zdjąć naczynie z ognia, dodać paprykę, podlać lekko wodą 'i z powrotem postawić na ogniu. W przeciwnym bowiem razie zawarty w papryce cukier skarmelizuje się i papryka będzie gorzka, psując smak potrawy.

W kuchni węgierskiej przez gulasz rozumie się bądź zupę, bądź rodzaj ragout z mięsa iprzyrządzany z cebulą, papryką i gotowanymi razem ziemniakami pokrajanymi w kostkę. Można również dodać do tej potrawy osobno ugotowaną zacierkę (csipetke). Pórkólt, przypominający gulasz występujący w polskiej kuchni, jest potrawą przyrządzaną z bardziej gęstym sosem, w której cebula odgrywa większą rolę niż w zupie-gulaszu, ponadto jest ona bardziej duszona niż gotowana.

Paprykarzem nazywa się w kuchni węgierskiej potrawę z mięsa białego (cielęcina, mięso z jagnięcia, kury 1 ryby); nie przyrządza się paprykarza ani z mięs ciemnych (wołowina, baranina, dziczyzna) ani z mięs tłustych (wieprzowina, gęś, kaczka). Te rodzaje mięsa nadają się raczej na „porkolt". Gulasz najczęściej gotuje się z wołowiny i kurczaka — rzadziej z wieprzowiny i baraniny. W wielu książkach kucharskich nazywa się gulaszem segedyńskim potrawę, która nie ma nic wspólnego z potrawą podawaną na Węgrzech pod tą nazwą. Potrawa z mięsa mieszanego albo z samej wieprzowiny z prażoną w niej kapustą kwaszoną i zaprawiana kwaśną śmietaną —„szeklergulyas", imaczej zwany transylwańskim. Kuchnia węgierska zna również potrawy mięsne bez przyprawiania ich papryką, np. kurczę panierowane smażone lub bardzo popularne restauracyjne danie węgierskie „drewniany talerz". Potrawom mięsnym i z ryb towarzyszą ziemniaki (najczęściej z wody), ryż, kładzione kluseczki, tarte ciasto zwane „tarhanya", makaron z dodatkiem pełnego asortymentu warzyw, wśród których najczęściej występują: zielony groszek, fasolka szparagowa, kalarepa i strąki papryki.

Węgrom — obywatelom państwa śródlądowego — surowca na potrawy z ryb dostarczają przede wszystkim ryby słodkowodne. Dwie z nich zasługują na specjalną wzmiankę: fogasz żyjący w jeziorze Balaton, znamy również w kuchni austriackiej i czeczuga (sterlet), o znakomitym mięsie, łowiona w Dunaju i Cisie.

Kuchnia węgierska słynie z licznych dań słodkich. Odpowiednikiem austriackiego strudla jest potrawa zwana „retes", przyrządzana w różnych odmianach; oryginalnym zaś daniem węgierskim jest „Var-gabeles" - strudlowe ciasto przekładane ugotowanym makaronem wymieszanym z twarogiem, jajkami, cukrem, kwaśną śmietaną ii rodzynkami, pieczone w piekarniku. Węgierskie wyroby cukiernicze są znane w całej Europie ze swojej wysokiej jakości. Wina węgierskie, doskonale znane w Polsce, mają reprezentantów o światowej klasie. Z win białych: Tokay (Aszu 1 Szamorodni) z win czerwonych Egri Bikaver („Bycza krew") o wspaniałym kolorze rubinu — to perły win węgierskich.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni węgierskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni węgierskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!