Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Porkolt a la Puszta

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 80 dkg wołowiny bez kości,
- 80 dkg ziemniaków,
- 8 dkg smalcu,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże pomidory,
- 3 zielone strąki papryki,
- 0,25 l białego wina,
- pieprz,
- majeranek,
- papryka i sól do smaku

Jak przygotować


1. Drobno pokrajaną cebulę oraz czosnek dusić chwilę na smalcu, dodać miięso wypłukane i pokrajane na kawałki, obsmażyć, posypać papryką, solą, pieprzem i majerankiem, zalać połową ilości wina z dodatkiem wody, przykryć i dusić na małym ogniu.
2. Ziemniaki pokrajać na plastry, oczyszczone papryki pociąć na paski, pomidory obrać ze skórki i pokrajać.
3. Gdy mięso będzie 'na wpół miękkie, dodać ziemniaki, paprykę, pomidory i pozostałe wino; przykryte naczynie włożyć do piekarnika.
4. Piec do miękkości* potrząsając od czasu do czasu naczyniem, aby potrawa nie przywarła; ewentualnie podlewać wodą (sos powinien być gęsty).

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt