Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Rumuńska

Kuchnia rumuńska jest najbardziej zbliżona do włoskiej i francuskiej, ale widoczne są również znaczne wpływy kuchni tureckiej. Odznacza się ona dużą ilością potraw mięsnych, zarówno z woła-: winy, cielęciny jak i baraniny, przy czym najczęściej sq to potrawy pieczone na ruszcie (gratar). W taki sam sposób przyrządza się ryby, których spożycie jest większe miż u nas. Do smażenia używa się delikatnych olejów roślinnych, zwłaszcza słonecznikowego. Oprócz dań mięsnych popularne są w kuchni rumuńskiej typowo włoskie makarony; podaje się je z sosem pomidorowym, posypane oryginalnym parmezanem lub zapiekane z pikantnym serem. -Kukurydza, której Rumunia jest poważnym producentem, zajmując 3 mliejsce w świecie, występuje w kuchni rumuńskiej pod różnymi postaciami. Specjalnością rumuńską jest mamałyga. Jest to kasza kukurydzana, którą przyrządza się na wiele sposobów. Można ją jeść na gorąco z mlekiem, śmietaną lub serem, na słono lub jako deser na słodko. Wczesną jesienią warto kupić u ulicznego sprzedawcy świeże, dymiące parą kolby kukurydzy, warto też skosztować jej prażonych ziarn.

Najbardziej typową przekąską rumuńską, podawaną częściej na gorąco, rzadziej na zimno, są „mftitei" - kiełbaski przyrządzane z mielonej wołowiny i wieprzowiny z dużą ilością czosnku i innych przypraw, pieczone na ruszcie.
Pozostałością z czasów tureckich są: „sarmale" - gołąbki z mięsa i ryżu zawijane w liśdie kapusty kwaszonej albo słodkiej i wówczas zalewane naturalnym kwasem otrzymywanym z fermentującej mąki kukurydzanej zmieszanej z żytnią razową. Zawija się je również w liście winogronowe (Mołdawia).
Śniadanie nie odbiega od naszego z tym, że herbata jest rzadkością, a najczęściej pije się mleko, kefir lub kawę. Obiad (tok samo jak w kuchni francuskiej i włoskiej) jest w zasadzie podobny do kolacji.

Do potraw mięsnych obok różnych warzyw (groszek, fasolka szparagowa, marchewka) podaje się od wczesnej wiosny do późnej jesieni zieloną sałatę,, wyjątkowo smaczną.
Deser stanowią owoce (morele, brzoskwinie, kawony), lody lub słodkie torty. Dawne wpływy tureckie w kuchni rumuńskiej - to chałwa, rahat, baklawa i liczne rodzaje sorbetów.

Rumunia ma ok. 200 000 ha Winnic i produkuje 4 500 000 helcto-hłrow wina. Najlepsze pochodzą z okręgu Mołdawii (Cetnari) i Dobrudży (Murfatlar). Rumuni najchętniej piją wino białe z woda sodową (Spritzer).
Narodowym napojem jest „Tuica" (Cujka) - rodzaj wódki ze śliwek, o mocy 22-38%. Pije się ją bardzo zimną - jak aperitff albo do zakąsek.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni rumuńskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni rumuńskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!

To jest niebezpieczne. co to jest tarczyca - niebezpieczne są komplikacje. Nie daj się: rak skóry objawy - komentuj.