Potrawy norweskie bardzo przypominają duńskie, gdyż oba kraje przez długi okres były ze sobą związane unią i do dnia dzisiejszego są najbardziej ze wszystkich państw skandynawskich do siebie zbliżone.
Wiele zresztą jest wspólnych potraw dla całego Półwyspu Skandynawskiego i chyba zbytnio nie upraszczają ci, którzy posługują się ogólnym określeniem „kuchnia skandynawska", chociaż istnieją pewne różnice. Można je znaleźć nawet między tak zbliżonymi kuchniami, jak duńska i norweska. W Norwegii baranina jest mięsem powszechnie używanym, podczas gdy w Danw uchodzi za luksus ze względu na cenę, a duńska kuchnia zna mniej potraw z baraniny. Norwegia należy do światowej czołówki w rybołówstwie morskim. Jej wody przybrzeżne obfitują w dorsze i śledzie, a połowy tych ostatnich stanowią blisko połowę całego połowu ryb. Dorsz jest w kuchni norweskiej w wielkiej estymie, na wieczerzę wigilijną podawany jako główne danie - zastępuje naszego karpia. Najpopularniejszą i zarazem najtańszą rybą jest śledź, przyrządzany na wiele sposobów i stanowiący właściwie część każdego posiłku. Świetnie smakuje smażony, pieczony, marynowany, wędzony; mniej może smakowałaby nam zupa ze śledzia - „sildegryn". Nie brak w Norwegii ryb słodkowodnych, wśród których prym wiodą łososie i pstrągi, mające dobre warunki rozwoju w czystych wodach norweskich.
Za wielki przysmak uważają Norwegowie pstrąga, nasolonego i ułożonego ciasno warstwami w beczkach jak śledzie (Rakorret). Najlepsze {najbardziej tłuste) są pstrągi złowione w sierpniu, a spożywane, gdy „dojrzeją", tj. dopiero po trzech miesiącach. Norwegia - potęga w wielorybnictwie (trzecie miejsce w świecie) -wykorzystuje w kuchni mięso wieloryba, o ciemnoczerwonym kolorze bez „rybiego" zapachu, smakiem przypominające wołowinę. Dość dużą rolę w kuchni norweskiej odgrywa wszelkiego rodzaju dziczyzn, a na norweskim stole może nawet znaleźć się zarówno schab z łosia, jak i łapy niedźwiedzia, gdyż zwierzęta te nie znajdują się w Norwegii pod ochroną; ze względu na wysoką cenę nie są jednak dostępne przeciętnemu obywatelowi. Potrawy z dzikiego ptactwa natomiast (kaczki, kuropatwy, pardwy) są spożywane powszechnie.
Norwegowie chętnie jedzą sery, z których najbardziej popularny jest „Gammelast' - z mleka krowiego i bursztynowy „Gjetos" - z mleka koziego. Sery norweskie gatunkowo i asortymentem ustępują duńskim.
Piwa norweskie należą do dobrych.
Importowane wino gronowe jest bardzo drogie i dostępne zamożniejszym warstwom społeczeństwa - popularne natomiast jest wino owocowe „Fruktovin".
Mocnym trunkiem jest „Aquavit" - wódka produkowana z żyta łub ziemniaków, często o zapachu kminku.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
Wybierz przepis kulinarny z kuchni norweskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni norweskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny! |
|