Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Norweska

Potrawy norweskie bardzo przypominają duńskie, gdyż oba kraje przez długi okres były ze sobą związane unią i do dnia dzisiejszego są najbardziej ze wszystkich państw skandynawskich do siebie zbliżone.

Wiele zresztą jest wspólnych potraw dla całego Półwyspu Skandynawskiego i chyba zbytnio nie upraszczają ci, którzy posługują się ogólnym określeniem „kuchnia skandynawska", chociaż istnieją pewne różnice. Można je znaleźć nawet między tak zbliżonymi kuchniami, jak duńska i norweska. W Norwegii baranina jest mięsem powszechnie używanym, podczas gdy w Danw uchodzi za luksus ze względu na cenę, a duńska kuchnia zna mniej potraw z baraniny. Norwegia należy do światowej czołówki w rybołówstwie morskim. Jej wody przybrzeżne obfitują w dorsze i śledzie, a połowy tych ostatnich stanowią blisko połowę całego połowu ryb. Dorsz jest w kuchni norweskiej w wielkiej estymie, na wieczerzę wigilijną podawany jako główne danie - zastępuje naszego karpia. Najpopularniejszą i zarazem najtańszą rybą jest śledź, przyrządzany na wiele sposobów i stanowiący właściwie część każdego posiłku. Świetnie smakuje smażony, pieczony, marynowany, wędzony; mniej może smakowałaby nam zupa ze śledzia - „sildegryn". Nie brak w Norwegii ryb słodkowodnych, wśród których prym wiodą łososie i pstrągi, mające dobre warunki rozwoju w czystych wodach norweskich.

Za wielki przysmak uważają Norwegowie pstrąga, nasolonego i ułożonego ciasno warstwami w beczkach jak śledzie (Rakorret). Najlepsze {najbardziej tłuste) są pstrągi złowione w sierpniu, a spożywane, gdy „dojrzeją", tj. dopiero po trzech miesiącach. Norwegia - potęga w wielorybnictwie (trzecie miejsce w świecie) -wykorzystuje w kuchni mięso wieloryba, o ciemnoczerwonym kolorze bez „rybiego" zapachu, smakiem przypominające wołowinę. Dość dużą rolę w kuchni norweskiej odgrywa wszelkiego rodzaju dziczyzn, a na norweskim stole może nawet znaleźć się zarówno schab z łosia, jak i łapy niedźwiedzia, gdyż zwierzęta te nie znajdują się w Norwegii pod ochroną; ze względu na wysoką cenę nie są jednak dostępne przeciętnemu obywatelowi. Potrawy z dzikiego ptactwa natomiast (kaczki, kuropatwy, pardwy) są spożywane powszechnie.

Norwegowie chętnie jedzą sery, z których najbardziej popularny jest „Gammelast' - z mleka krowiego i bursztynowy „Gjetos" - z mleka koziego. Sery norweskie gatunkowo i asortymentem ustępują duńskim.

Piwa norweskie należą do dobrych.

Importowane wino gronowe jest bardzo drogie i dostępne zamożniejszym warstwom społeczeństwa - popularne natomiast jest wino owocowe „Fruktovin".

Mocnym trunkiem jest „Aquavit" - wódka produkowana z żyta łub ziemniaków, często o zapachu kminku.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni norweskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni norweskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!