Placek z migdałami |
Średnia ocen: 5
Ilość ocen (1)
|
Składniki
Ciasto:
- 25 dkg mąki,
- 15 dkg masła,
- 12 dkg cukru,
- jajko,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 13 dkg migdałów,
- 13 dkg cukru pudru,
- pół białka
|
|
|
Jak przygotować
1. Z mąki, cukru, żółtka, śmietany i miękkiego masła oraz proszku zrobić ciasto i podzielić na 2 nierówne części (2/3+ 1/3).
2. Większą częścią rozwałkowaną wyłożyć natłuszczoną tortownicę.
3. Nałożyć masę migdałową: migdały sparzyć, obrać ze skórki, wysuszyć w piekarniku; zmielone ucierać z cukrem pudrem i białkiem dodając ,po trochu ok. pół szklanki wody.
4. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski szerokości 1 cm i zrobić z tych pasków kratkę na masie migdałowej.
5. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 40 mim.
Masę migdałową można przyrządzić również w sposób oszczędny, dodając tylko 5 dkg migdałów oraz 2 średnie ziemniaki, ugotowane i dokładnie roztarte.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|