Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa piwna - Biersuppe

Oceń przepis

Średnia ocen: 5
Ilość ocen (1)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 0,5 l jasnego piwa,
- 0,1 l mleka,
- 5 dkg cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu,
- jajko,
- 2 dkg cukru pudru

Jak przygotować


1. Mleko zagotować z cukrem ii cynamonem.
2. Wlać rozmieszaną z małą ilością wody mąkę ziemniaczaną i stale mieszając, gotować 5 min., aby płyn zgęstniał.
3. Dodać piwo i podgrzać na dużym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania; zdjąć z ognia i podprawić żółtkiem.
4. Małą łyżeczką kłaść sztywną pianę ubitą z cukrem pudrem na gorącą zupę i trzymać pod przykryciem kilka minut; to wystarczy, aby kluseczki „ścięły się".
Zupę tę można jeść również na zimno (Kaitschale); wówczas sztywną pianę ubitą z cukrem należy kłaść na gotującą się wodę, po chwili wyjąć łyżką cedlzdkową i włożyć do zimnej zupy.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







   09:22:40 10 styczeń 2012r.

Chcę schudnąc 10 kg.Lubię jeśc konkretne potrawy a najbardziej mączne, słodkości niekoniecznie


O serwisie Pomoc Kontakt