Zupa piwna - Biersuppe |
Średnia ocen: 5
Ilość ocen (1)
|
Składniki
- 0,5 l jasnego piwa,
- 0,1 l mleka,
- 5 dkg cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu,
- jajko,
- 2 dkg cukru pudru
|
|
|
Jak przygotować
1. Mleko zagotować z cukrem ii cynamonem.
2. Wlać rozmieszaną z małą ilością wody mąkę ziemniaczaną i stale mieszając, gotować 5 min., aby płyn zgęstniał.
3. Dodać piwo i podgrzać na dużym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania; zdjąć z ognia i podprawić żółtkiem.
4. Małą łyżeczką kłaść sztywną pianę ubitą z cukrem pudrem na gorącą zupę i trzymać pod przykryciem kilka minut; to wystarczy, aby kluseczki „ścięły się".
Zupę tę można jeść również na zimno (Kaitschale); wówczas sztywną pianę ubitą z cukrem należy kłaść na gotującą się wodę, po chwili wyjąć łyżką cedlzdkową i włożyć do zimnej zupy.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
09:22:40 10 styczeń 2012r.
Chcę schudnąc 10 kg.Lubię jeśc konkretne potrawy a najbardziej mączne, słodkości niekoniecznie
|
|