Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Finlandzka

Finlandia, zwana krajem tysiąca jezior (w rzeczywistości jest ich ok. 60 000), posiada kuchnię podobną do innych krajów skandynawskich, zwłaszcza Szwecji. Wzbogaciła się jednak o potrawy pochodzenia rosyjskiego, gdyż od 1809 r. przez ponad 100 lat znajdowała się pod rządami carów rosyjskich.

Kuchnia fińska jest prosta i skromna - tak jak skromni, prości, rzetelni i wytrwali są Finowie, którym klimat i warunki geograficzne nie usłały życia różami.
Podobnie jak w innych krajach skandynawskich, gorący posiłek podaje się raz dziennie, w późnych godzinach popołudniowych. Potrawy są pożywne i składają się przeważnie z produktów zbożowych (jęczmień, żyto), ziemniaków, mięsa, zwłaszcza wieprzowego, i wszelkiego rodzaju ryb, które odgrywają wielką rolę w jadłospisie mieszkańców, zarówno wsi jak i miast.

W zatokach, szczególnie przy ujściu rzek, łowi się morskie i słodkowodne gatunki ryb: szczupaki, wspaniałe okazy łososi, pstrągi, dorsze, fladry i kilki. W świetnie zarybionych jeziorach żyją: szczupaki, okonie, sumy, sandacze, łososie.
Finowie, podobnie jak Szwedzi, popijają mlekiem prawie każdą potrawę, nawet taką, że wzbudziłoby to przerażenie u naszych miłośników „schaboszczaka" z kwaszoną kapustą. Mleko fińskie zajmuje zresztą jedno z pierwszych miejsc na świecie pod względem zawartości tłuszczu.

Na wsi przeważają zupy z kaszy jęczmiennej oraz dania „jednogarn-kowe", przyrządzone z mięsa lub ryb i ziemniaków z warzywami. Utrzymał się tam, zanikający niestety na naszej wsi, zwyczaj wypieku własnego żytniego chleba o wspaniałym smaku. Olbrzymie lasy, nazywane „zielonym złotem", stanowiące bogactwo kraju, dają liczne rodzaje owoców leśnych, jak żurawina, borówka, czarna jagodo, a także ponad 100 gatunków grzybów, których jest istne zatrzęsienie. Zarówno jedne, jak i drugie wykorzystuje się w kuchni fińskiej.

Słynne skandynawskie kanapki, będące właściwie całym daniem — nazywane w Danjii „smorróbród" - mają w Finlandii trudną do wymówienia nazwę „Vdileipapeytd" i śq może skromniejsze, mniej kolorowe, niż w innych krajach skandynawskich.
Narodową potrawą fińskq jest „kalekkuko" — świetna potrawa, jeżeli jest pieczona w piecu chlebowym (patrz przepis poniżej), do której podaje się nalewkę z czarnych jagód, zwanq „mesinaria". Na dalekiej północy Lapończycy zajmujq się hodowlą reniferów, które oprócz skór dają jadalne mięso (eksportowane w 'konserwach do Holandii i NRF) i mleko, -z którego otrzymuje się dobre sery. W jadłospisach luksusowych restauracji stolicy figuruje ja<;;;ko przysmak ozór renifera z grzybami w sosie mąderowym.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni finlandzkiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni finlandzkiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!