Finlandia, zwana krajem tysiąca jezior (w rzeczywistości jest ich ok. 60 000), posiada kuchnię podobną do innych krajów skandynawskich, zwłaszcza Szwecji. Wzbogaciła się jednak o potrawy pochodzenia rosyjskiego, gdyż od 1809 r. przez ponad 100 lat znajdowała się pod rządami carów rosyjskich.
Kuchnia fińska jest prosta i skromna - tak jak skromni, prości, rzetelni i wytrwali są Finowie, którym klimat i warunki geograficzne nie usłały życia różami.
Podobnie jak w innych krajach skandynawskich, gorący posiłek podaje się raz dziennie, w późnych godzinach popołudniowych. Potrawy są pożywne i składają się przeważnie z produktów zbożowych (jęczmień, żyto), ziemniaków, mięsa, zwłaszcza wieprzowego, i wszelkiego rodzaju ryb, które odgrywają wielką rolę w jadłospisie mieszkańców, zarówno wsi jak i miast.
W zatokach, szczególnie przy ujściu rzek, łowi się morskie i słodkowodne gatunki ryb: szczupaki, wspaniałe okazy łososi, pstrągi, dorsze, fladry i kilki. W świetnie zarybionych jeziorach żyją: szczupaki, okonie, sumy, sandacze, łososie.
Finowie, podobnie jak Szwedzi, popijają mlekiem prawie każdą potrawę, nawet taką, że wzbudziłoby to przerażenie u naszych miłośników „schaboszczaka" z kwaszoną kapustą. Mleko fińskie zajmuje zresztą jedno z pierwszych miejsc na świecie pod względem zawartości tłuszczu.
Na wsi przeważają zupy z kaszy jęczmiennej oraz dania „jednogarn-kowe", przyrządzone z mięsa lub ryb i ziemniaków z warzywami. Utrzymał się tam, zanikający niestety na naszej wsi, zwyczaj wypieku własnego żytniego chleba o wspaniałym smaku. Olbrzymie lasy, nazywane „zielonym złotem", stanowiące bogactwo kraju, dają liczne rodzaje owoców leśnych, jak żurawina, borówka, czarna jagodo, a także ponad 100 gatunków grzybów, których jest istne zatrzęsienie. Zarówno jedne, jak i drugie wykorzystuje się w kuchni fińskiej.
Słynne skandynawskie kanapki, będące właściwie całym daniem — nazywane w Danjii „smorróbród" - mają w Finlandii trudną do wymówienia nazwę „Vdileipapeytd" i śq może skromniejsze, mniej kolorowe, niż w innych krajach skandynawskich.
Narodową potrawą fińskq jest „kalekkuko" — świetna potrawa, jeżeli jest pieczona w piecu chlebowym (patrz przepis poniżej), do której podaje się nalewkę z czarnych jagód, zwanq „mesinaria". Na dalekiej północy Lapończycy zajmujq się hodowlą reniferów, które oprócz skór dają jadalne mięso (eksportowane w 'konserwach do Holandii i NRF) i mleko, -z którego otrzymuje się dobre sery. W jadłospisach luksusowych restauracji stolicy figuruje ja<;;;ko przysmak ozór renifera z grzybami w sosie mąderowym.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
Wybierz przepis kulinarny z kuchni finlandzkiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni finlandzkiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny! |
|