Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Duńska

Dania, jeden z krajów skandynawskich, ma stare tradycje kulinarne, a pierwsza książka kucharska wydana w tym kraju pochodzi Z Piłowy XIII stulecia i znajduje się w Bibliotece Królewskiej w Kopenhadze.
Pewien wpływ na kuchnię duńską wywarła kuchnia niemiecka, do czego przyczynił się fakt, że przez kilkadziesiąt lat południową część Danii okupowali Niemcy.

Duńskie śniadanie nie jest ta'k obfite, jak np. angielskie, i składa' się z kawy lub herbaty, chleba, masła, sera lub dżemu. W południe Duńczyk spożywa „frokost" — drugie śniadanie: kanapkę oraz szklankę mleka. Ta kanapka (smórrebród) — to kromka chleba, posmarowana rozmaitego rodzaju pastą i obłożona: szynką, jajkiem, śledziem, łososiem, węgorzem, kawiorem lub serem, bajecznie kolorowa, apetyczna. Dostarczają je do domu specjalne wytwórnie, można je również kupić w miejscu pracy.

Jedynym gorącym posiłkiem jest właściwie obiad, spożywany o godz. 18. Obiad duński obejmuje w zasadzie dwa dania: zupę oraz danie mięsne lub z ryb. Podstawowym mięsem w kuchni duńskiej jest wieprzowina. Jej jakość jest znana na całym świecie i stanowi obok masła silną pozycję eksportu duńskiego.
Najdroższym mięsem jest baranina, a oszczędna duńska gospodyni rzadko wprowadza ją do domowego menu.

Duńczyk bardzo chętnie je potrawy z mięsa mielonego i dlatego „frikadeller" — to najbardziej popularne danie kuchni duńskiej. Przyrządza się je z wieprzowiny, wołowiny lub mięsa mieszanego na różne sposoby: posypane smażona cebulą lub z sadzonym jajkiem. Można jeść na gorąco lub na zimno.

Z drobiu największą popularnością cieszy się gęś nadziewana jabłkami lub suszonymi śliwkami — tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie.
Duńska kuchnia zna wiele potraw z ryb, które kupuje się zwykle żywe na targu. Wspaniały jest łosoś z Jutlandii oraz węgorz podawany na przystawkę lub jako główne danie. Mała, różowa krewetka stanowi najlepszą ozdobę duńskiej kanapki. Duńczycy ciągle jeszcze jedzą bardzo mało warzyw, z wyjątkiem ziemniaków. Duńska kuchnia zna specjalny, zaskakujący cudzoziemca, sposób przyrządzania ziemniaków, ale o tym w przepisach! Duńczycy należą do jednych z pierwszych w Europie producentów piwa, które zaczęli produkować na początku VIII w. i robią to do dnia dzisiejszego doskonale.

Z wódek najbardziej znana jest czysta o zapachu kminku (Akvavit) i likier wiśniowy (Cherry Heermg).

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni duńskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni duńskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!