Śledzie duszone - Pandesild |
Średnia ocen: 5
Ilość ocen (1)
|
Składniki
- 8 świeżych śledzi (tzw. zielone),
- 50 dkg jabłek,
- 25 dkg cebuli,
- 5 dkg margaryny,
- tymianek,
- sól
|
|
|
Jak przygotować
1. Śledzie oczyścić, odfiletować, pokrajać na dość szerokie kawałki, lekko posolić.
2. Obrane jabłka oraz cebulę pokrajać na cienkie plasterki.
3. Ułożyć warstwami w naczyniu: śledzie, jabłka i cebulę zmieszaną z tymiankiem, na wierzchu położyć kawałki margaryny.
4. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. na bardzo małym ogniu.
5. Podawać w tym samym naczyniu; jeść z żytnim chlebem.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|