Zupa jabłkowa - Aeblesuppe |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 75 dkg kwaśnych jabłek,
- łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 sucharki,
- 4 łyżki bitej śmietany
|
|
|
Jak przygotować
1. Jabłka umyć dokładnie, pokrajać w ćwiartki (nie obierać!), wyciąć gniazdka.
2. Zalać szklanką wody i gotować do miękkości razem z cukrem i skórką cytrynową.
3. Przetrzeć przez cedzak, dolewając resztę (2 szklanki) wody.
4. Zagotować, dodając mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody.
5. Zupę podawać na gorąco, dodając na talerz pokruszone sucharki i łyżkę bitej śmietany.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|