Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Japońska

Japonia — od niedawna potęga przemysłowa na krańcach Azji ma trudne problemy z wyżywieniem ludności i znaczną część żywności importuje. Z całego obszaru Japonii, kraju tysiięcy wysp, tylko kilkanaście procent powierzchni 'nadaje się do uprawy, a i ten skromny areał stale się zmniejsza, uszczuplany przez dynamicznie rozwijający się przemysł.

Chłop japoński dokonuje cudów, aby ze swoich polderów ryżowych wydobyć najwyższą wydajność. Obok ryżu, który przeciętny Japończyk spożywa 2—3 razy dziennie, podstawą pożywienia są „owoce morza": ryby, skorupiaki, mięczaki1, jadalne wodorosty. Rybołówstwo zajmuje poważne miejsce w gospodarce japońskiej, a udział jego w ogólnoświatowych połowach sięga kilkunastu procent, tak że Japonia — przy olbrzymliej konsumpcji wewnętrznej — nie tylko zaspokaja swoje potrzeby, ale znaczną część połowów eksportuje.

Wiele potraw japońskich uchodzi za zbyt egzotyczne i nie odpowiada europejskim podniebieniom. Turysta ma trudności ze zjedzeniem typowego śniadania japońskiego, które może np. składać się z zupy ze sfermentowanej fasoli sojowej oraz ryżu, przyprawionego sosem „soja" (Sho-Ju) i surowym jajkiem.

Japończycy przepadają za surową rybą, pdkrajaną umiejętnie na cieniutkie plasterki (Sashimi) lub owiniętą w listek wodorostu z dodatkiem grudki gotowanego ryżu (Sushi). Znakomity reporter i globtroter Olgierd Budrewicz nie zachwycał się tym rodzajem japońskich kanapek, twierdząc w swojej Książce „Tokijskie ABC", że różnią się tylko kształtem, rodzajem lub kolorem, ale wszystkie są zimne i mdłe.

W japońskim menu znana jest również ryba „fugu", która — niewłaściwie oczyszczona — jest trująca. Potrawy z tej ryby są podawane w specjalnie koncesjonowanych restauracjach. Kuchnia japońska dysponuje jednak potrawami, które mogą zaspokoić najwybredniejszych smakoszy. Do potraw tych należy przede 'wszystkim: Sukiyaki, przyrządzana z mięsa wołów wyhodowanych w Kobe lub Matsusaki (smakuje wybornie!), potrawy typu tempura, kabayaki — znakomita potrawa z węgorza. Trzeba również wspomnieć o „Sobą" - potrawie z makaronu, przyrządzanego z mąki gryczanej. Można tę potrawę zjeść, kupując o każdej porze dnia i nocy u ulicznego sprzedawcy, nawołującego przechodniów przeciągłym głosem.
Popularnym napojem japończyków jest „sake", nazywana Winem ryżowym, chociaż smakiem bardziej przypomina piwo. Japończycy piją „sake" przeważnie na ciepło, do różnych potraw, zwłaszcza do tempury. Wśród piw japońskich najlepsze jest produkowane w Sapporo, miejscowośoi znanej z XIX zimowych Igrzysk Olimpijskich. Japończycy — doskonali naśladowcy — produkują własną whisky, znacznie tańszą od oryginalnej szkockiej i bardzo ją przypominającą w smaku.

Narodowym napojem japończyków pozostaje w dalszym ciągu zielona herbata, z odwiecznym ceremoniałem jej przyrządzania (Cha--No-Yu); postępująca jednak amerykanizacja kraju coraz bardziej przyzwyczaja Japończyków do pioia kawy.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni japońskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni japońskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!