Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Polędwica po japońsku - Sukiyaki

Oceń przepis

Średnia ocen: 5
Ilość ocen (1)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 90 dkg polędwicy wołowej,
- 4 łyżki oleju,
- pół szklanki rosołu,
- pół szklanki wytrawnego wina Sherry,
- 4 łyżki sosu „soja" lub przyprawy do zup,
- 5 cebul,
- 25 dkg porów (biała część),
- 25 dkg pieczarek,
- 20 dkg kapusty,
- łyżka cukru,
- pieprz,
- Glutal

Jak przygotować


1. Pokrajaną na cienkie plasterki polędwicę (lekko zmrożona kraje się lepiej) obsmażyć na dużej patelni na ołeju razem z pokrajaną na cienkie plasterki cebulą.
2. Gdy cebula zrurraieni się, odsunąć mięso z cebulą na bok patelni, dodać grzyby, warzywa i rosół; dusić kilka.minut, na końcu dodać przyprawy i cukier (warzywa mają być twardawe).
„Sukiyaki" należy smażyć na stole, przy użyciu maszynki elektrycznej lub kochera spirytusowego. Nie smażyć na raz za dużo! Każdy z uczestników przy stole otrzymuje do swojej miseczki lub na talerz przypadającą na niego część i czeka na dalsze smażenie. Do tej potrawy podaje się ryż lub japoński makaron „shiritaki".

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt