- 1 l rosołu z kury,
- 2 łyżeczki maizeny lub mąki ziemniaczanej,
- łyżka sosu „soja" lub przyprawy do zup,
- 2 jajka,
- nać pietruszki,
- ćwierć łyżeczki imbiru
Jak przygotować
1. 3/4 I rosołu zagotować, dodać mielony imbir, maizenę lub mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną pozostałym zimnym rosołem i przyprawą do zup; gotować tak długo, aż zupa odpowiednio zgęstnieje.
2. Dobrze ubite 3 jajka wlać przez cedzak na gotującą się zupę i trzymać chwilę na małym ogniu, aż na powierzchni zupy utworzą się niteczki ściętego jajka.
3. Przed podaniem posypać zupę posiekaną nacią pietruszki (2 łyżki).
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata