Zupa krem z pieczarek - Chawan Mushi |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 8 średnich pieczarek (same kapelusze),
- 1 l rosołu z kury,
- 20 dkg ugotowanego mięsa kurczaka (pierś),
- 4 łyżki zielonego groszku (konserwa),
- 2 zielone cebulki (dymka),
- szczypiorek,
- łyżka wina Sherry,
- 4 jajka,
- kopiasta łyżeczka soli,
- pieprz,
- 6 liści sałaty
|
|
|
Jak przygotować
1. Pieczarki obrać ze skórki, zailać wrzącą wodą, zagotować, zdjąć z ognia i zostawić w wodzie na 1 godz.; odcedzić.
2. Odcedzone pieczarki pokrajać na paski, wymieszać z pokrajanym na paski mięsem kurczaka, groszkiem, pokrajaną cebulką i Sherry.
3. Nałożyć do sześciu filiżanek z żaroodpornego szkła lub do kamionkowych miseczek.
4. Jajka ubić z solą i pieprzem, dodać rosół, wlać do filiżanek i przykryć je liśćmi sałaty.
5. Włożyć filiżanki do dużego rondla z gotującą się wodą, sięgającą 3/4 wysokości filiżanek i gotować pod przykryciem 20 min. na bardzo wolnym ogniu, aby masa zgęstniała.
6. Podawać z plasterkiem cytryny na wierzchu. W lecie można jeść na zimno.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|