Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa fasolowa - Miso-Shiru

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 20 dkg białej fasoli,
- 1 l mocnego rosołu wołowego,
- 2 marchewki,
- rzepa,
- 2 łyżki jasnego piwa,
- 2 łyżki octu owocowego,
- 10 dkg krewetek (konserwa),
- 4 zielone cebulki (dymka),
- 2 łyżki sosu „soja" lub przyprawy do zup

Jak przygotować


1. Umytą fasolę zalać wodą, zagotować i zostawić w wodzie na 1 godz.
2. Gotować do miękkości, odcedzić, przetrzeć przez cedzak lub rozbić mikserem na puree, wymieszać z octem i piwem.
3. Rosół zagotować i dodać utartą marchew i rzepę oraz przetartą fasolę i pokrajane krewetki; gotować 15 min.
4. Jajka dobrze rozkłócić z przyprawą do zup, dodać do zupy razem z drobno pokrajaną cebulką i szybko mieszając trzymać na ogniu 30 sek.; podawać w miseczkach. W oryginalnym przepisie stosuje się gotową pastę (Miso) ze sfermentowanej fasoli, słodu ryżowego i soli.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt