Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Gruzińska

Słoneczna Gruzja, zwana perłą Kaukazu, słynie nie tylko z zabytków architektury, wspaniałej czarnomorskiej riwiery, gór pokrytych lodowcami i wiecznymi śniegami, lecz także z niezrównanej sztuki kulinarnej, mogącej konkurować z najlepszymi kuchniami świata. Sztuka kulinarna w Gruzji mogła rozwinąć się tak bujnie dzięki niezwykle sprzyjającym warunkom klimatycznym i geograficznym. Można powiedzieć bez przesady, że w Gruzji nie brak niczego. Na halach górskich, porosłych aromatyczną trawą, pasą się niezliczone stada bydła rogatego i owiec, dostarczające doskonałego soczystego mięsa. Na pochylonych ku słońcu zboczach ciągną się plantacje herbaty i cytrusów, dojrzewają słodkie winogrona i najwspanialsze na Kaukazie granaty, brzoskwinie, morele, grusze i jabłka. Doliny śródgórskie pokrywają ogrody, winnice i pola uprawne, gdzie dojrzewają pomidory, papryka, kabaczki, bakłażany i wiele aromatycznych roślin, bez których nie mogłaby się obejść kuchnia gruzińska. Lasy obfitują w dziczyznę, zaś jeziora i rzeki w ryby — króluje wśród nich pstrąg.
Gruzini, którzy są wielkimi smakoszami, twierdzą, że prawdziwie smaczna kuchnia nie istnieje bez orzechów włoskich, czosnku i aromatycznych przypraw. Wiele spośród przypraw gruzińskich jest znanych w Polsce, np. koper, ostra lub słodka papryka, liście laurowe, imbir, goździki, cynamon, mięta, tymianek, estragon, bazylia, rozmaryn, cząber, szafran, kminek, chociaż ten ostatni jest w Gruzji nieco inny — mniejszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

W kuchni gruzińskiej stosuje się ogromne ilości świeżych warzyw i zieleniny. Każdy posiłek zaczyna się od podania półmiska wypełnionego po brzegi pomidorami, szczypiorem, rzodkiewką, pietruszką, koperkiem, zielonym czosnkiem, cicmati, rahanem i kinzą, czyli naszą kolendra, która na Kaukazie należy do roślin najpopularniejszych. Zielone gałązki o dość silnym aromacie używane są ponadto do większości potraw mięsnych, ryb, zup i różnorodnych zakąsek i sałatek. W naszych warunkach klimatycznych kolendra rośnie w ogródkach od kwietnia do pierwszych przymrozków; również z powodzeniem można ją przez cały rok hodować w doniczkach. We współczesnej kuchni polskiej kolendra powinna znaleźć podobne zastosowanie jak pietruszka. Nie zapominajmy, że zawiera ona ogromne ilości witaminy C.

Najbardziej charakterystyczną potrawą gruzińską jest oczywiście szaszłyk przyrządzany na wiele sposobów, zawsze pieczony na węglach drzewnych, na otwartej przestrzeni. Przyrządzanie szaszłyków to wyłączna domena mężczyzn, podobnie jak esencjonalnego bulionu „haszi", gotowanego na podrobach wołowych lub baranich i nóżkach, z ogromną ilością czosnku. Do dań równie popularnych należą „ciplata-tabaka", rozpłaszczone smażone kurczaki, podawane z ostrym sosem „tkemali".

Gruzini przepadają za pikantnymi sosami, lecz znacznie różniącymi się od naszych. Sosy przygotowuje się tu ze śliwek, derenia, pomidorów, czosnku, orzechów, czerwonej papryki, a nawet z soku niedojrzałych winogron. W Gruzji Zachodniej, na wybrzeżu Morza Czarnego, szczególnie popularna jest „adżika", ostra przyprawa przyrządzana z różnych gatunków ucieranej papryki z kolendra i orzechami. W przeciwieństwie do innych kuchni regionu kaukaskiego, gdzie króluje baranina, w Gruzji za najsmaczniejsze mięso uważany jest drób. Nic więc dziwnego, że w książce umieściłam najwięcej potraw z drobiu.

Gruzini znają się na jedzeniu, lubią jeść i uważają, że nic nie nastraja człowieka bardziej przyjaźnie do świata, jak wspaniale zastawiony stół. Gruziński stół, z tamadą — „dyrygentem" biesiady i wielce wyrafinowanymi toastami odegrał ogromną rolę w kształtowaniu obyczajowości od czasów starożytnych aż po dzień dzisiejszy. Zgromadzenia przy stole spełniały ważną rolę jednoczenia i zbliżania ludzi, i pełnią taką rolę do dziś.

Źródło: Kuchnia Gruzińska, G. Strumiłło-Miłosz
Zdjęcie: P. Zawadzki

Wybierz przepis kulinarny z kuchni gruzińskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni gruzińskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!