Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 600 g mąki,
- 1,5 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich,
- 1,5 szklanki rodzynków,
- 300 g masła,
- 250 g cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 1/2 szklanki gęstego syropu z cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
|
|
|
Jak przygotować
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 200 g posiekanego masła, 3 łyżki cukru pudru i 4 żółtka. Zagnieść ciasto (aby nie było zbyt twarde, można dodać kilka łyżek zimnej wody). Ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie: rodzynki umyć, orzechy przepuścić przez maszynkę. Do rozgrzanego na patelni masła wrzucić rodzynki i dusić tak długo, aby napęczniały. Następnie zdjąć z ognia, dodać orzechy, pozostały cukier puder i cynamon. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować. Jeden krążek przenieść do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Ciasto oprószyć mąką i posmarować masłem. Na wierzchu rozsmarować masę orze-chowo-rodzynkową, przykryć drugą częścią ciasta, potem położyć ponownie warstwę masy, itd. Na wierzchu ma być ciasto. Starannie zlepić brzegi, posmarować rozbełtanym żółtkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ciasto będzie już upieczone, zwiększyć nakłucia, polać syropem z cukru i na chwilę jeszcze wstawić do piekarnika.
Źródło: Kuchnia Gruzińska, G. Strumiłło-Miłosz
|