Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Ciasto orzechowe

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 300 g wyłuskanych orzechów włoskich,
- 6 jajek,
- 250 g cukru,
- skórka z cytryny

Jak przygotować


Orzechy utłuc w moździeżu lub przepuścić przez maszynkę. Jaja umyć. Oddzielić białka. Żółtka ubić do białości z cukrem, dodać mielone orzechy i ubitą sztywną pianę z białek. Ostrożnie wymieszać, dodać startą skórkę cytrynową. Ciasto przełożyć do otwieranej tortownicy wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto po ostudzeniu można polukrować lub podawać z różnorodnymi konfiturami.

Źródło: Kuchnia Gruzińska, G. Strumiłło-Miłosz




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt