Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Bezy

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 8 białek
- 400 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki

Krem:
- 250 g śmietanki
- 2—3 łyżki cukru

Jak przygotować


Bezy są jednym z ulubionych przysmaków. Jada się je z jabłkami, migdałami, bitą śmietaną, czekoladą, konfiturami. Służą do ubierania tortów, kremów itp.
Z białek ubić gęstą pianę, dodając pod koniec po trochu cukier puder. Bezy kłaść łyżką na blachę, posypaną mąką. Wstawić do letniego pieca na kilka godzin. Dawniej wstawiało się takie bezy po obiedzie do stygnącego pieca. Z tej proporcji powinno wyjść ok. 35 szt. Z gotowych beżów wyjmuje się środki, napełnia ubitą na krem śmietanką i składa parami.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt