Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Szarlotka z jabłek

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 1 bułka wrocławska
- 10 jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja

Syrop:
- 4 łyżki cukru
- skórka cytrynowa

Jak przygotować


Bułkę otrzeć na tarce ze skórki, odkrajać końce i pokrajać na plasterki — ok. 24 szt. Jaja ubić z mlekiem, umoczyć każdy kawałek bułki, posypać cukrem i cynamonem, wyłożyć dno i boki żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Jabłka obrać, wyczyścić z pestek i łusek, pokrajać drobniutko i wsypać na grzanki, przesypując cukrem i cynamonem oraz kładąc w kilku miejscach po 1/2 łyżeczki masła. Przykryć warstwą grzanek, dając na wierzch masło, przykryć i wstawić do pieca. Po upieczeniu wyjąć na półmisek, polać syropem zrobionym z 1 1/2 szklanki wody i 4 łyżek cukru (zagotować ze skórką cytrynową).




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt