Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa kalafiorowa

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 3—4 f. mięsa,
- sól,
- 2 marchewki,
- 1—2 cebule,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 1 pietruszka,
- 2—3 kalafiory,
- 2—3 żółtka,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 bułka francuska,
- 1/2 szklanki śmietanki

Jak przygotować


Parę kalafiorów oczyścić, pokrajać i ugotować w wodzie osolonej. Wybrać kilka ładniejszych kawałków do wazy, a resztę przetrzeć, dodać troszkę maki prze-smażonej z łyżką masła, zmieszać z buljonem zgotowanym z 3—4 f. mięsa z włoszczyzną, zagotować i przecedzić. Następnie zaprawić paru żółtkami rozbitemi mocno w śmietance i podać z grzaneczkami.
Źródło: Kucharka Litewska - Józef Zawadzki




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt