Zupa puree z kury |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 2 kury i 3—4 f. mięsa wołowego,
- sól,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1 seler,
- kilka liści bobkowych i kilka ziarenek pieprzu angielskiego,
- 1/2 f. ryżu,
- 1/2 łyżki masła,
- 1/2 bułki francuskiej,
- 2 jaja, trochę kwiatu muszkatołowego
|
|
|
Jak przygotować
Wziąć dwie kury, oczyścić je, dodać kilka funtów mięsa wolowego, nastawić bulion i gotować na wolnym ogniu z dodaniem włoszczyzny i nieco korzeni, jako to: pieprzu angielskiego i bobkowych liści. Pół funta krup ryżowych zalać bulionem, ugotować na miękko, przetasować przez sitko. Kury odgotowane oczyścić od kości, usiekać drobno i utłuc na miazgę, przefasować przez rzadkie sito, dodając bulionu, zmieszać z przetasowanym ryżem i rozprowadzić bulionem. Przed samem wydaniem do stołu przystawić do ognia, ogrzać, lecz nie zagotować, żeby nie ściągnęło. Do tej zupy służą grzanki i oliwki faszerowane. Oliwki nadziewają się tym sposobem: wziąć kawałek mięsa z piersi kury, usiekać, do tego dodać bułki pszennej rozmoczonej, trochę kwiatu muszkatołowego, parę jaj w calku; posolić, przetłuc dobrze, i tym farszem oliwki nakładać.
Źródło: Kucharka Litewska - Józef Zawadzki
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|