Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 1 kura i trochę kości wołowych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 1/8 f. masła,
- 5 ziarenek pieprzu angielskiego,
- 1/2—1 szklanki ryżu lub krup. perł. i soli do smaku.
|
|
|
Jak przygotować
Włożyć kurę oczyszczoną i oparzoną do rondla, dla lepszego smaku dodać trochę wołowych kości, i zalawszy wodą gotować przez kwadrans szumując; potem przecedzić przez sitko do garnka, w którym się ma gotować. Rozebrać kurę na części, osolić, dodać trochę masła, selera, pietruszki, marchwi pokrajanej, kilka ziarn pieprzu angielskiego i gotować starannie szumując, aby rosół nie zbiegł i nie stracił swej białości i czystości. Przed wydaniem usiekać trochę zielonego kopru i pietruszki, włożyć do wazy z osobno ugotowanym ryżem lub makaronem. Dla odmiany można w gotowaniu zasypać rosół krupami perłowemi lub ryżem, a będzie biały i zawiesisty.
Soli dodaje się w czasie gotowania do wszystkich zup ogólnie, zaraz po zszumowaniu tychże.
Źródło: Kucharka Litewska - Józef Zawadzki
|