Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa francuska Julienne

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 3—4 f. mięsa wołowego,
- 2 marchwie,
- 1 pietruszka,
- 1—2 cebule,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- 1 kalarepa,
- 6—7 szt. szparagów,
- 30 liści szpinaku,
- parę garści groszku zielonego,
- 1/2f. chleba podsitk.,
- 1/2 łyżki masła,
- sól do smaku

Jak przygotować


Nastawić zwyczajnym sposobem buljon, biorąc po pół funta mięsa wołowego na osobę. Pokrajać jak makaron marchew, galarepę, lub młodą rzepkę, trochę selerów, porów, szpinaku, dołożyć trochę pokrajanych w kostkę szparagów, zielonego groszku, wymyć to wszystko, wrzucić do przecedzonego buljonu, i gotować godzinę na małym ogniu. Mieć rozmoczony bulionem chleb suszony, sposobem wskazanym w poprzedzającej zupie, przecedzić i zalać go buljonem z jarzynami, mieszając.

Przed włożeniem jarzyn do bulionu. można je najpierw w maśle na pół-miękko podtłuszczyć.
Źródło: Kucharka Litewska - Józef Zawadzki




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt