Zupa francuska Julienne |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 3—4 f. mięsa wołowego,
- 2 marchwie,
- 1 pietruszka,
- 1—2 cebule,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- 1 kalarepa,
- 6—7 szt. szparagów,
- 30 liści szpinaku,
- parę garści groszku zielonego,
- 1/2f. chleba podsitk.,
- 1/2 łyżki masła,
- sól do smaku
|
|
|
Jak przygotować
Nastawić zwyczajnym sposobem buljon, biorąc po pół funta mięsa wołowego na osobę. Pokrajać jak makaron marchew, galarepę, lub młodą rzepkę, trochę selerów, porów, szpinaku, dołożyć trochę pokrajanych w kostkę szparagów, zielonego groszku, wymyć to wszystko, wrzucić do przecedzonego buljonu, i gotować godzinę na małym ogniu. Mieć rozmoczony bulionem chleb suszony, sposobem wskazanym w poprzedzającej zupie, przecedzić i zalać go buljonem z jarzynami, mieszając.
Przed włożeniem jarzyn do bulionu. można je najpierw w maśle na pół-miękko podtłuszczyć.
Źródło: Kucharka Litewska - Józef Zawadzki
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|