Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kwas buraczany

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 1/2 kg buraków
- 3l wody
- 10 dag czarnego żytniego chleba

Jak przygotować


Wymyte buraki ugotować, obrać, pokroić w słupki lub utrzeć na tarce do jarzyn, zalać wrzątkiem i trzymać w ciepłe (np. pod kocem lub w nagrzanym piekarniku) ok. 30 minut. Ostudzić. Do wywaru włożyć kawałek czarnego żytniego chleba zawinięty w czystą gazę i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby nastapiło zakwaszenie. Po zakwaszeniu chleb wyjąć.

Kwas buraczany może być wykorzystywany jako napój oraz jako podstawowy skłądnik różnego rodzaju barszczów i chłodników, a także jako dodatek zakwaszający.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt