Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Chłodnik ze szczawiem

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 1-2 małe buraki
- 15 dag szczawiu
- 2l zsiadłego mleka lub kefiru
- 1 szklanka śmietany
- 2 zielone ogórki
- pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- koperek
- sól, cukier
- 3 ugotowane na twardo jajka

Jak przygotować


Buraki dokładnie oczyścić i wymyć, ugotować. Następnie obrać i pokroić w słupki. Szczaw przebrać, umyć w kilku wodach., posiekać, ugotować i ostudzić./ Umyć pozostałe jarzyny. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę 0ww cienkie plasterki lub słupki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Rozdrobione jarzyny wymieszać ze zsiadłym mlekiem (lub kefirem) i śmietaną, posolić, posłodzić według smaku, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Przed podaniem na stół do każdego talerza włożyć kilka cząstek ugotowanego na twardo jajka.

Do chłodnika podawać gotowane, najlepiej młode ziemnniaki.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt