Jak przygotować
Z mięsa, włoszczyzny i dokładnie umytych suszonych grzybów ugotować rosół i przecedzić. Osobno ugotować umyte buraki w łupinach, nastepnie ostudzić, obrać i utrzeć na tarce do jarzyn. Utarte buraki zakwasić kwaskiem cytrynowym (lub octem), zalać rosołem i trzymać tak 30 minut.
Nastepnie przecedzić, dodać cukier i wymieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną. Całość podgrzac. Barszcz musi mieć ostry smak.
Ugotowane mięso przekręcicprzez maszynkę, dodać posiekaną i zrumienioną na maśle cebule. Masę jeszcze raz przepuścicć przez maszynkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać pieprz, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Z mąki, posolonej wody i jajka przygotować ciasto. Rozwałkować cienko, kroić kwadraciki 3 x 3 cm.
Z przygotowanej masy mięsnej formować kulki wielkości orzeszka i układać je na wyciętych z ciasta kwadracikach. Ciasto zawijać w trójkąt, zaklejając dokładnie krawędzie (można je posmarować białkiem), a nastepnie formować uszka. Uszka wkładac do osolonej wrzącej wody i gotowac ok. 3 minuty od wpłynięcia. Po ugotowaniu uszka wyłowić durszlakiem, ułożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.
|