Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Barszcz z uszkami

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


Barszcz:
- 75 dag wołowiny z kością
- 4 buraki
- 5 suszonych grzybów
- włoszczyzna
- 10 ziarenek pieprzu
- liśc laurowy
- kwasek cytrynowy
- 1 łyzka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- pół szklanki wody
- sól

Nadzienie:
- 15 dag gotowanej wołowiny z rosołu)
- cebula
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 jajko
- pieprz, sól

Jak przygotować


Z mięsa, włoszczyzny i dokładnie umytych suszonych grzybów ugotować rosół i przecedzić. Osobno ugotować umyte buraki w łupinach, nastepnie ostudzić, obrać i utrzeć na tarce do jarzyn. Utarte buraki zakwasić kwaskiem cytrynowym (lub octem), zalać rosołem i trzymać tak 30 minut.

Nastepnie przecedzić, dodać cukier i wymieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną. Całość podgrzac. Barszcz musi mieć ostry smak.

Ugotowane mięso przekręcicprzez maszynkę, dodać posiekaną i zrumienioną na maśle cebule. Masę jeszcze raz przepuścicć przez maszynkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać pieprz, wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Z mąki, posolonej wody i jajka przygotować ciasto. Rozwałkować cienko, kroić kwadraciki 3 x 3 cm.

Z przygotowanej masy mięsnej formować kulki wielkości orzeszka i układać je na wyciętych z ciasta kwadracikach. Ciasto zawijać w trójkąt, zaklejając dokładnie krawędzie (można je posmarować białkiem), a nastepnie formować uszka. Uszka wkładac do osolonej wrzącej wody i gotowac ok. 3 minuty od wpłynięcia. Po ugotowaniu uszka wyłowić durszlakiem, ułożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt