Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Żmudzka zupa z gęsi

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 1 kg gęsi (może być kaczka)
- 4-5 suszonych grzybów (borowików)
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- pół selera
- 3 jabłka (antonówki)
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki śmietany
- 1 szklanka kwasu buraczanego
- 1/2 łyżeczki kminku
- koperek

Jak przygotować


Z mięsa gęsiego zdjąć nadmiar tłuszczu. Mięso, jarzyny, jabłko, włożyć do 2l wody, gotować. Pod koniec gotowania dodać kminek.

Suszone grzyby dobrze wymyć i ugotować w 1/2 l wody, razem z pokrajaną cebulą. Ugotowane grzybydrobno pokrajać z wywarem, dodać do rosołu z gęsi. Zakwasić kwasem buraczanym lub sokiem z cytryny.

Kaszę perłową gotować w 1l wody aż zupełnie zmięknie, następnie rozetrzeć z masłem na jednolitą masę i ubijać na pianę z dodatkiem śmietany. Otorzymany w ten sposób "suflet" z kaszy pełowej wlać do rosołu, dobrze wemieszać i podgrzać nie zagotowując.

Przed podaniem na stół posypać siekanym koperkiem.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt