Jak przygotować
Buraczki dokładnie wymyć, obgotować w łupinach małej ilości wody, obrać i pokrajać w cienką słomkę. Podobnie, po umyciu i obraniu, pokrajać marchew i pietruszkę. Pokrajane jarzyny gotować w 1/2l wody aż zmiekną. Otrzymany dość gęsty wywar po zdjęciu z ognia zakwasić kwasem buraczanym lub sokiem z cytryny.
Grzyby dokładnie wymyć i gotować 1/2 l wody razem z 1 cebulą. Ugotowane grzyby drobno pokrajać i włożyć z powrotem do wywaru, dodając jednocześnie 25 dag suszonej ryby i gotować aż ryba zmięknie.
W jednym garnku wymieszać wywar jarzynowy i grzybowy i posolić do smaku.
Czarny chleb namoczyć w piwie. Drugą część ryby razem z 1 cebulą przepuścić przez maszynkę do mięśa, posolić, dodać pieprzu i wymieszać z namoczonym w piwie czarnym chlebem, dodają 1 surowe jajko./
Z otrzymanej masy uformować "paluszki" (1,5 cm x 8 cm), obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.
Podając zupę na stół, dodać do każdego po połówce ugotowanego na twardo jajka, posypać koperkiem. Rybne paluszki podawać na osobnym talerzu.
|