Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa rybna auksztocka

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 50 dag suszonej ryby rzecznej
- 5-6 świeżych lub suszonych borowików
- 4 buraczki
- 1 marchew
- 2 cebule
- 1 pietruszka z nacią
- 3 jajka
- 1 szklanka kwasu buraczanego lub sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki piwa
- 10 dag czarnego chleba
- 1 łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- koperek
- sól

Jak przygotować


Buraczki dokładnie wymyć, obgotować w łupinach małej ilości wody, obrać i pokrajać w cienką słomkę. Podobnie, po umyciu i obraniu, pokrajać marchew i pietruszkę. Pokrajane jarzyny gotować w 1/2l wody aż zmiekną. Otrzymany dość gęsty wywar po zdjęciu z ognia zakwasić kwasem buraczanym lub sokiem z cytryny.

Grzyby dokładnie wymyć i gotować 1/2 l wody razem z 1 cebulą. Ugotowane grzyby drobno pokrajać i włożyć z powrotem do wywaru, dodając jednocześnie 25 dag suszonej ryby i gotować aż ryba zmięknie.

W jednym garnku wymieszać wywar jarzynowy i grzybowy i posolić do smaku.

Czarny chleb namoczyć w piwie. Drugą część ryby razem z 1 cebulą przepuścić przez maszynkę do mięśa, posolić, dodać pieprzu i wymieszać z namoczonym w piwie czarnym chlebem, dodają 1 surowe jajko./

Z otrzymanej masy uformować "paluszki" (1,5 cm x 8 cm), obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.

Podając zupę na stół, dodać do każdego po połówce ugotowanego na twardo jajka, posypać koperkiem. Rybne paluszki podawać na osobnym talerzu.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt