Najbardziej popularne potrawy w kuchni indonezyjskiej, to satay, wołowina, sambals, który jest lubiany w Malezji i Singapurze. Nie mniej charakterystycznymi potrawami kuchni indonezyjskiej są "wariacje" z tofu i tempre. Bardzo ważnym składnikiem kuchni indonezyjskiej jest ryż. Jest to składnik używany przez wszystkie warstwy społeczne we współczesnej Indonezji. Ryż w Indonezji jest spożywant najczęściej w postaci prostej, czyli jako zwykły ryż (zwany nasi putih). Ciekawą indonezyjską potrawą jest ryż prażony w kokosie), lontog (ryż na parze w liściach bananów), intrip (ryżowe krakersy), desery, makarony, nasi goreng (smażony ryż). W Indonezji główny posiłek przyrządza się zazwyczaj późnym rankiem.
Wybierz przepis kulinarny z kuchni indonezyjskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni indonezyjskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny! |
|