Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Makaron przysmażany - Bah-mie-goreng

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 25 dkg makaronu (nitki),
- 40 dkg pieczonej wieprzowiny bez kości,
- 2 duże cebule,
- 6 łyżek oleju,
- 50 dkg kapusty chińskiej lub młodej zielonej,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka sosu „soja" lub przyprawy do zup,
- łyżeczka imbiru,
- pół łyżeczki pieprzu i sól

Jak przygotować


1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, dokładnie odsączyć i ostudzić.
2. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć na n.im cienko pokrajaną cebulę.
3. Włożyć do rondla poszatkowaną kapustę, dodać łyżkę oleju i przyprawę do zup, dusić pod przykryciem 20-30 min., przyprawić pieprzem i irmbirem.
4. Rozkłócić jajka z łyżką wody, wylać je na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, usmażyć omlet i pokrajać na cienkie paski.
5. Na tej samej jpatelnj odsmażyć na pozostałym oleju makaron, ułożyć na dobrze wygrzanym półmisku, obłożyć pokrajanym w paski mięsem i warzywami; przybrać paskami omletu, polewając sosem.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt