Makaron przysmażany - Bah-mie-goreng |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 25 dkg makaronu (nitki),
- 40 dkg pieczonej wieprzowiny bez kości,
- 2 duże cebule,
- 6 łyżek oleju,
- 50 dkg kapusty chińskiej lub młodej zielonej,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka sosu „soja" lub przyprawy do zup,
- łyżeczka imbiru,
- pół łyżeczki pieprzu i sól
|
|
|
Jak przygotować
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, dokładnie odsączyć i ostudzić.
2. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć na n.im cienko pokrajaną cebulę.
3. Włożyć do rondla poszatkowaną kapustę, dodać łyżkę oleju i przyprawę do zup, dusić pod przykryciem 20-30 min., przyprawić pieprzem i irmbirem.
4. Rozkłócić jajka z łyżką wody, wylać je na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, usmażyć omlet i pokrajać na cienkie paski.
5. Na tej samej jpatelnj odsmażyć na pozostałym oleju makaron, ułożyć na dobrze wygrzanym półmisku, obłożyć pokrajanym w paski mięsem i warzywami; przybrać paskami omletu, polewając sosem.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|