Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Indyjska

Kuchnia indyjska charakteryzuje się potrawami o subtelnym, wyrafinowanym smaku dzięki wspaniałym przyprawom i ziołom uprawianym w całych Indiach. Kuchnia indyjska uważana jest za jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni, co przekłada się na bardzo szeroki wybór dań. Każdy region Indii ma swój specyficzny, indywiduaklny charakter kulinarny. Ważnym składnikiem kuchni indyjskiej jest ryż, Atta (mąka pszenna), masoor (najczęściej czerwona soczewica), nasiona roślin strączkowych. Większość indyjskich potraw smażonych jest w oleju roślinnym. Najczęściej używanymi przyprawami w kuchni indyjskiej są chili, papryka, czarne nasiona gorczycy, kminek )jeera), kurkuma (haldi), kozieradka (methi), asafoetida (Hing), imbir (adrak), czosnek (Lassan). Popularne są mieszanki przypraw, takie jak Garam Masala, który jest złożony z pięciu lub więcej suszonych przypraw, często składają się z kardamonu, cynamonu i goździków. W kuchni indyjskiej stosowane są również liście kolendry, liście kozieradka, Używane są również liście curry.

Wybierz przepis kulinarny z kuchni indyjskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni indyjskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!