Kuchnia meksykańska jest kuchnią bardzo specyficzną i bardzo urozmaiconą, ponieważ ukształtowana została przez wiele kultur. Przed XVI w., kiedy to Hiszpanie podbili Meksyk, ludy prekolumbijskie (plemiona Majów i Azteków) opierały swoją kuchnię na fasoli, kukurydzy, chili, indykach, rybach i dziczyźnie. Warto dodać, że papryka, kukurydza, ziemniaki a nawet pomidory przywędrowały do Europy właśnie z Ameryki Środkowej. Również kakao, zanim rozsmakowali się w nim Europejczycy, służyło Majom i Aztekom do wyrobu czekolady przyrządzanej z ziaren kakaowca, białej kukurydzy i chili. Do dziś taką czekoladę, podawaną na zimno możemy wypić na południu Meksyku (w rejonie Acapulco i Veracruz, na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej, w rejonach Oaxaca, Tobasco i Chiapas oraz na półwyspie Jukatan) gdzie królują ostre przyprawy i oczywiście chili.
Jednak wbrew obiegowej opinii nie we wszystkich regionach je się bardzo ostre potrawy. Na północy kraju (półwysep Kalifornijski, góry Sierra Madre, Meksyk Środkowy, El Bajo, Jasco i Michoacan, rejon Monterey, Ciudad Juarez) potrawy charakteryzują się prostotą i łagodnością. W Meksyku królują teraz grilowane mięsa podawane z pszennymi tortillas, zupa z kukurydzy (pozole), potrawy z fasoli i ryb, jak np. ceriche (surowa ryba marynowana z soku z limonki). W kuchni meksykańskiej jedno jest pewne, że będzie bardzo ciekawie.
Żródło: odyssei.com
Wybierz przepis kulinarny z kuchni meksykańskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni meksykańskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny! |
|