Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Francuska

Wiadomo, jaką pozycję zajmuje sztuka kulinarna w kulturze francuskiej, jakie znaczenie w codziennym życiu Francuzów ma staranne, udoskonalone przez długą tradycję, przyrządzanie potraw. Francuz może zapomnieć — twierdzą dowcipni — jak wyglądała ślubna suknia jego żony, ale do końca życia będzie umiał wymienić wszystkie potrawy, które podawano na przyjęciu weselnym. Gwoli sprawiedliwości trzeba podkreślić - czego nie negują sami Francuzi — że do rozkwitu sztuki kulinarnej we Francji bardzo przyczynili się włoscy kucharze i cukiernicy, sprowadzeni za czasów Katarzyny Medycejskiej i jej córki Marii. Wtajemniczyli oni kucharzy francuskich w wiele przepisów, które pozostały na stałe w kuchni tego kraju.

Kunszt największego kucharza Francji: Marie Antoine Careme'a pozwolił przebiegłemu Talleyrandowi, podczais Kongresu Wiedeńskiego, udobruchać zwycięzców Francji i wytargować nadzwyczaj korzystne warunki. Sam zresztą Careme tak zaimponował swoją sztuką carowi Aleksandrowi I, że Francja „wypożyczyła" wspaniałego artystę jako nadwornego kucharza petersburskiego dworu. Nie należy jednak wyobrażać sobie, że siedzibą wysokiej sztuki kulinarnej we Francji są restauracje lub hotele Paryża. Przybytkiem prawdziwej kuchni francuskiej jest dom francuski i jego pani, posiadająca przepisy przechodzące z pokolenia na pokolenie, ora małe restauracyjki i gospody prowincjonalne, podające gościom regionalne przysmaki.

Z Francji rozeszła się sztuka kulinarna prawie po całym świecie. Przertiknęła również bardzo mocno do polskiej kuchni, dając jej nie tylko wiele potraw, ale również ich nazwy i terminologię kucharską. Mimo usuwania z obecnie wydawanych w Polsce książek kucharskich owego „żargonu kucharskiego", istnieje wiele wyrazów pochodzenia francuskiego, które uzyskały prawo obywatelstwa w języku polskim. Należą do nich m. in.: antrykot, beszamel, farsz, kotlet, majonez, omlet, frytki, marynowanie, szpikowanie, panierowanie.

Jednocześnie król Stanisław Leszczyński uczył Francuzów piec polską „babkę"/ a jego córka Maria, żona Ludwika XV, wprowadziła na dwór królewski polskie potrawy. Wiele potraw „a la polonaise" można znaleźć u Aleksandra Dumasa (ojca), znakomitego znawcy kuchni, w jego „Grand Dictionnaire de la cuisine".
Wśród powszechnie uznanych najwybitniejszych powag kulinarnych Francji poczesne miejsce zajmują dwaj Polacy, piszący w języku francuskim: Babiński, znany pod pseudonimem Ali-Bab, i Pożerski, piszący pod pseudonimem Edouard de Pomiane, obaj już nie żyjący. Książki profesora Pożerskiego przetłumaczono na wiele języków europejskich, ale ipolskiemu czytelnikowi nie są one znane.

We Francji występują 32 kuchnie regionalne i trzeba by napisać całą książkę, aby z każdej z tych kuchni wymienić tylko najbardziej znane potrawy; poniżej wymieniono po jednej lub dwie potrawy z najbardziej znanych kuchni regionalnych: z Prowansji zupa rybna (bauillabaisse) i sos czosnkowy (ailloli), z Sabaudii zapiekanka z ziemniaków i sera (Gratin savoyard), z Langwedocji „cassoulet" (potrawa z mięsa i fasoli), z Gaskonii jaja sadzone na szynce z bakłażanami, polane gęstym sosem pomidorowym z czosnkiem (Oeufs frits a la gasconne), z Owernii mostek oielęcy nadziewany kasztanami (Poitrine de veau a la auvergnate), z Alzacji kapusta po alzacku (Choucroute garnie) i pasztet z gęsich wątróbek w kruchym cieście (Pate de foie gras), z Lotaryngii placek z kruchego ciasta pokryty wędzonką, polany śmietaną z rozbełtanymi jajkami (Quiche lorraine), z Szampanii nóżki wieprzowe ugotowane w winie, a następnie opanierowane i usmażone (Pieds de cochon a !a Sainte -Menehould), z Normandii 'kaczka w potrawce (Canard rouennais), z Bretanii udziec barani z fasolą „Jaś" (gigot de mouton aux haricots).

Francja jest rajem dla smakoszy sera, który stanowi ostatni akord prawie każdego posiłku Francuza. Niełatwo podać dokładną liczbę różnych gatunków sera, produkowanych obecnie we Francji generał de Gaulle przesadził chyba ilość gatunków, twierdząc: „trudno rządzić narodem, który produkuje 360 gatunków sera". Można jednak przyjąć, że dzisiaj produkuje się we Francji ponad 200 gatunków sera, Francuzi zaś z wielkim znawstwem potrafią dobrać do każdego rodzaju sera odpowiednie wino, którego Francja jest królestwem.
Wino w kuchni francuskiej odgrywa olbrzymią rolę, stanowiąc jeden z głównych składników wielu potraw. Nie miejsce w tej książce na szersze omówienie win francuskich, ale któż z nas nie zna przynajmniej z nazwy win burgundzkich, szampańskich, bordoskich - posiadających wiele gatunków, odmian, roczników itp.
Koniaki francuskie, które jako jedyne w świecie mają prawo do tej nazwy, zamykają ten wspaniały korowód francuskich naipojów alkoholowych nierozłącznie związanych ze znakomitą francuską kuchnią.

Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata

Wybierz przepis kulinarny z kuchni francuskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni francuskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!