Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Paszteciki z parówkami - Friands aux saucisses

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 400 g ciasta francuskiego,
- 8 parówek,
- 30 g masła lub margaryny,
- szczypta papryki,
- 1 jajko

Jak przygotować


1. Obgotować parówki we wrzącej wodzie 3 min. Zdjąć skórkę i ostudzić.
2. Na patelni roztopić masło, zdjąć patelnię z ognia, dosypać szczyptę ostrej papryki, włożyć parówki i wymieszać.
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, ułożyć parówki w rządku, zlepić ciasto zwilżając brzegi rozmąconym jajkiem. Pociąć ciasto na paszteciki. Boków pasztecików nie należy zlepiać.
4. Paszteciki posmarować z wierzchu jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika (250°C) i piec 12—15 min.

Rady:
• ciasta francuskiego nie można wstawiać do chłodnego piekarnika, bo wytopi się z niego tłuszcz • można robić małe paszteciki, krojąc każdą parówkę na 3—4 części • można podawać jako gorącą przystawkę, dodatek do zup lub na kolację.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt