Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Pasztet wiejski - Pate de campagne

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 800 g wieprzowiny bez kości,
- 150 g wątroby wieprzowej,
- 150 g słoniny,
- 1 jajko,
- 1 łyżka koniaku,
- pół łyżeczki mieszanki korzennej (papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, szałwia, majeranek, liść laurowy),
- 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego,
- 2 cienkie płaty słoniny wielkości naczynia, w którym będzie pieczony pasztet

Jak przygotować


1. Zemleć mięso, wątrobę i słoninę. Dodać przyprawy korzenne, jajko, sól, pieprz i koniak. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
2. Na dnie naczynia ułożyć jeden płat słoniny, następnie masę mięsną, przykryć drugim płatem i posypać tymiankiem (gałązki świeżego położyć na wierzchu).
3. Naczynie przykryć, wstawić do drugiego naczynia z wodą (około 5 cm) i piec w gorącym piekarniku na parze 1 godz 15 min, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 min.
4. Wyjąć z piekarnika i po 30 min jeszcze ciepły pasztet przycisnąć czymś ciężkim.

Rady:
• na gorącym pasztecie należy położyć deseczkę mniejszą niż naczynie, w którym by) pieczony, a na niej ciężarek. Pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Ciężarek nie może być jednak zbyt duży, bo wówczas wypłynie cały tłuszcz i pasztet, zamiast osiąść, stanie się bardzo suchy • przyprawy korzenne muszą być sproszkowane, dokładnie wymieszane i przetarte przez drobne sito • przygotowaną mieszankę (niekoniecznie ze wszystkich przypraw) należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt