Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Homar lub langusta pieczony - Homard ou langouste grille

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- Homar (lub langusta) o wadze 1,5 kg,
- 50 g masła lub margaryny,
- tymianek,
- 2 liście laurowe,
- szczypta ostrej papryki,
- sól

Jak przygotować


1. Homara zanurzyć na 1 min we wrzącej wodzie. Wyjąć, osaczyć i naciąć od strony brzusznej, aby usunąć czarne jelito.
2. Ułożyć homara na głębokiej blasze z piekarnika, posmarować masłem lub margaryną. Oprószyć solą, tymiankiem (najlepiej zielonymi liśćmi), rozdrobnionymi liśćmi laurowymi. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 — 30 min, co pewien czas skrapiając gorącą wodą.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod: