Jajka na twardo ze szpinakiem - Oeufs durs aux epinards |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 6 jajek,
- 1,5 kg szpinaku,
- 25 g masła lub margaryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g tartego żółtego sera,
- sól, pieprz,
sos beszamelowy:
- 40 g masła lub margaryny,
- 30 g mąki,
- 1/2 1 mleka,
- sól, pieprz
|
|
|
Jak przygotować
1. Umyty szpinak zanurzyć na 5 min w bardzo gorącej, ale nie wrzącej wodzie, osaczyć, odcisnąć. Posiekać i dusić przez 30 min na maśle lub margarynie z solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
2. Jajka ugotować na twardo (przepis 118), ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół.
3. Przyrządzić sos beszamelowy: stopić tłuszcz, dosypać mąkę, dokładnie wymieszać, zasmażyć nie rumieniąc, wlać jednym ruchem zimne mleko i stale mieszając gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Wymieszać szpinak z połową sosu i wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Na szpinaku ułożyć połówki jaj, zalać resztą sosu, posypać tartym serem.
5. Zapiekać w gorącym piekarniku 5 min.
Źródło: Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|