Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Fondue z Franche-Comte - Fondue franc-comtoise

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 6 jajek,
- 1/3 wagi jajek drobno utartego żółtego sera,
- 1/6 wagi jajek masła,
- 100 g białego wytrawnego wina,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Jak przygotować


1. Kamionkowe żaroodporne naczynie natrzeć wewnątrz czosnkiem. Resztki czosnku pozostawić w naczyniu.
2. Wlać wino i postawić naczynie na małym ogniu. Do gorącego wina wrzucać ser i mieszać do otrzymania jednolitej masy.
3. Dodać ubite jajka i masło. Pozostawić na ogniu 7 — 8 min, aby fondue zgęstniało. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Fondue musi być ostre.
4. Podawać na ogrzanym, posmarowanym masłem półmisku.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt