Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Fondue sabaudzkie - Fondue savoyarde

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 800 g tartego żółtego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 1 białego wytrawnego wina,
- 50 g wytrawnej wiśniówki,
- 1 łyżeczka do kawy mąki ziemniaczanej,
- 2 szczypty sody oczyszczonej,
- 2 szczypty gatki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- 1 bułka paryska

Jak przygotować


1. Pokrojoną w dużą kostkę bulkę ułożyć na talerzach.
2. Natrzeć czosnkiem kamionkowe żaroodporne naczynie do fondue (ew. szklane), resztki czosnku zostawić wewnątrz naczynia. Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łvżką. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodać do smaku sól i pieprz, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wiśniówkę i gałkę muszkatołową.
3. Naczynie z gorącym fondue postawić na stole na maszynce spirytusowej, aby cały czas fondue było w stanie wrzenia.
4. Nabitą na widelec lub szpadkę bułkę maczać w fondue.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt