Burgundzkie ciasto ptysiowe - Gougere bourguignonne |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 50 g żółtego sera w kawałku,
- 15 g masła lub margaryny,
ciasto:
- 1,25 l wody,
- 3 jajka,
- 75 g masła lub margaryny,
- 120 g mąki,
- 150 g tartego żółtego sera,
- sól
|
|
|
Jak przygotować
1. Zagotować w garnku wodę z masłem lub margaryną, osolić, gdy tłuszcz się rozpuści, zestawić z ognia, wrzucić mąkę i wymieszać. Postawić ponownie na ogniu i energicznie mieszać, aż lśniące ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i po przestudzeniu wbijać kolejno jajka nie przestając mieszać drewnianą łyżką. Dodać utarty ser.
2. Na wysmarowanej tłuszczem blasze uformować łyżką do zupy koronę z ciasta, na której ułożyć kawałki sera.
3. Wstawić do gorącego piekarnika, po 20 min zmniejszyć ogień i piec jeszcze 25 min.
Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|