Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Burgundzkie ciasto ptysiowe - Gougere bourguignonne

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 50 g żółtego sera w kawałku,
- 15 g masła lub margaryny,

ciasto:
- 1,25 l wody,
- 3 jajka,
- 75 g masła lub margaryny,
- 120 g mąki,
- 150 g tartego żółtego sera,
- sól

Jak przygotować


1. Zagotować w garnku wodę z masłem lub margaryną, osolić, gdy tłuszcz się rozpuści, zestawić z ognia, wrzucić mąkę i wymieszać. Postawić ponownie na ogniu i energicznie mieszać, aż lśniące ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i po przestudzeniu wbijać kolejno jajka nie przestając mieszać drewnianą łyżką. Dodać utarty ser.
2. Na wysmarowanej tłuszczem blasze uformować łyżką do zupy koronę z ciasta, na której ułożyć kawałki sera.
3. Wstawić do gorącego piekarnika, po 20 min zmniejszyć ogień i piec jeszcze 25 min.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt