Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa szparagowa - Potage aux asperges

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 500 g szparagów,
- 1,5 l wody,
- 50 g masła,
- 50 g mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- sól, pieprz

Jak przygotować


1. Umyć, obrać i pokroić na kawałki szparagi (czubki odłożyć) i wrzucić na 1 — 2 min do osolonej wrzącej wody. Osaczyć.
2. Przygotować w rondlu białą zasmażkę z masła i mąki, zalać zimną wodą, wrzucić szparagi i gotować na wolnym ogniu 45 min.
3. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, przelać do garnka, dołożyć czubki szparagów i gotować 10 min na wolnym ogniu.
4. W wazie rozmieszać żółtka ze śmietaną, wlać zupę, dodać masło, wymieszać i natychmiast podawać.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt