Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa rybna prowansalska - Soupe de poisson provencale

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 1 kg chudych świeżych ryb,
- 1,5 l wody,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 duża cebula,
- 2 pomidory,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 4 ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- szczypta szafranu,
- 2 goździki,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- żółty ser

Jak przygotować


1. Sprawić i umyć ryby (nie wyrzucać łbów), pokroić na kawałki.
2. W dużym garnku zeszklić na oliwie lub oleju pokrojoną cebulę, dodać pokrojone pomidory, liść laurowy, łby i kawałki ryb.
3. Dusić na średnim ogniu 10 min, rozgniatając rybę drewnianą łyżką.
4. Zalać rybę wodą, dodać sól, pieprz, szafran, czosnek, koncentrat pomidorowy i goździki. Gotować 35 min na dość silnym ogniu.
5. Zupę przetrzeć lub zmiksować, przed podaniem posypać tartym serem.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







Swimy    11:28:34 20 sierpień 2011r.

Wynika z tego, że łby też miksujemy.


O serwisie Pomoc Kontakt