Zupa rybna bouillabaisse po marsylsku - Bouillabaisse marseillaise |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 2 kg różnych ryb (chudych, morskich),
- 1,5 1 wody,
- 3 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 3 pomidory,
- liść laurowy,
- tymianek,
- szafran,
- rozmaryn,
- kawałek skórki pomarańczowej,
- sól, pieprz,
- 24 kromki bułki,
sos rdzawy:
- 2 kawałki bułki bez skórki,
- 100 g mleka,
- 3—4 ząbki czosnku,
- 1—2 czuszki,
- 12 łyżek oleju,
- sól, pieprz
|
|
|
Jak przygotować
1. Sprawić, umyć i pokroić na kawałki ryby, posiekać cebule, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić pomidory, bułkę namoczyć w mleku.
2. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i dusić — nie rumieniąc — 5 min, dodać rybę i dobrze wymieszać, następnie wrzucić pomidory, rozmaryn, liść laurowy, tymianek, szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową, sól i pieprz.
3. Zalać wrzącą wodą tak, by ryby były zakryte. Gotować na silnym ogniu bez przykrycia 15—20 min.
4. Przygotować sos: bułkę odcisnąć, dodać czosnek i drobno posiekane, roztarte z solą czuszki, wolno dolewać oliwę starannie ucierając drewnianą łyżką, by sos nabrał konsystencji majonezu. Doprawić solą i pieprzem.
5. Na dnie wazy ułożyć kromki bułki, zalać przecedzoną zupą.
6. Rybę podawać na osobnym ogrzanym półmisku, sos w sosjerce.
Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|