Zupa flandryjska - Soupe de Flandres |
Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- 400 g ziemniaków,
- 100 g selera,
- 2 cebule,
- 1,5 l wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- tymianek,
- 100 g masła lub margaryny,
- sól, pieprz
|
|
|
Jak przygotować
1. Umyć, obrać i pokroić na kawałki ziemniaki, seler i cebule.
2. Do garnka wlać wodę, wrzucić jarzyny, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, tymianek i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz.
3. Zupę przetrzeć lub zmiksować, po zdjęciu z ognia dodać masło.
Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta
|
|
Napisz, co sądzisz o tym przepisie...
|
|