Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Zupa czosnkowa - Soupe a l'ail

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 500 g pomidorów,
- 15 g czosnku,
- 100 g cebuli,
- 1,75 l wody,
- 1 łyżka oleju,
- 30 g masła lub margaryny,
- 50 g mąki,
- 1 żółtko,
- szafran,
- tymianek,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz

Jak przygotować


1. Pokrojone pomidory, czosnek i cebulę dusić na maśle z tymiankiem, natką, szczyptą szafranu, solą i pieprzem 30 min.
2. Przetrzeć przez sito lub zmiksować.
3. Rozgrzać w garnku olej, wrzucić przetartą masę, dosypać mąkę i wymieszać. Wlać wodę i gotować na wolnym ogniu 30 min.
4. Przed podaniem dodać żółtko i natkę.
5. Grzanki (przepis 103) włożyć na dno wazy lub do talerzy i zalać zupą.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt