Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Rosół - Pot-au-feu

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 1,5 kg mięsa wołowego,
- 2 kości wołowe (w tym 1 szpikowa),
- 3 l wody,
- 3 pory,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 3 goździki,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- tymianek,
- liść laurowy,
- sól, pieprz

Jak przygotować


1. Obraną i umytą włoszczyznę, kość bez szpiku, cebulę z wbitymi w nią goździkami, czosnek, natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy zalać wodą, dodać pieprz i zagotować.
2. Gdy wywar zacznie wrzeć, dodać mięso i gotować na wolnym ogniu około 3 godz. Co pewien czas szumować.
3. Na godzinę przed końcem gotowania dodać kość szpikową i sól.
4. Mięso i jarzyny wyjąć i ułożyć na ogrzanym półmisku.
5. Rosół przecedzić i podawać z grzankami ułożonymi na talerzach lub z makaronem „nitki".
6. Do mięsa podać korniszony i grubą sól.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt